Contact Us  
 начало > новини
Сучжоу –градът на градините(I)
2004-07-11

Китайците казват, че "на небето има рай, а на земята-Сучжоу и Ханчжоу". Обикновено голяма част от китайския народ, както и чужденците, за пръв път чуват за Сучжоу имнно от тази максима. Това е град, който в античността е бил център на икономически просперитет и културно богатство. Но въпреки изминалите хилядолетия и драматичните промени в света хората все още говорят и помнят Сучжоу заради неговото обаяние, което не признава границите на времето.

Привлекателността на Сучжоу не е в неговите небостъргачи, магистрали или супермаркети. Такива неща могат да бъдат видени в намиращия се наблизо Шанхай. Това, което буди възхищението на посетителите на Сучжоу, са малките мостове, ромолящите ручеи, класическите градини и крайбрежните улици. Въпреки че могат да видят просперитета на града, посетителите могат да усетят също изяществото и елегантността на Сучжоу.

Градините в Китай са две категории. Едните са т.нар. имперски градини като Летния дворец (Ихъюан) и Градината на съвършеното величие (Юанминюан) в Пекин, както и Имперския летен курорт (Бишу Шанчжуан) в Чъндъ, които са великолепни и импозантни. Другите са частни градини, като тези в Сучжоу. В тях е изразена оригиналната концепция за "градска природа". Те представляват микрокосмос от света в един ъгъл на оживения град –една композиция от вода, скали, растения и постройки, аранжирани по такъв начин, че да отразяват красотата на градината-един отрязък от времето, контрастът между утринта и вечерта и редуващите се сезони.

Класическите градини

На Сучжоу са ценно наследство в културната съкровищница на Китай. Над 60 градини са добре запазени, а над 10 са отворени за посещения-включителсно Смирената градина на администратора (Чжуочжън Юан), Бавната градина (Лю Юан). Градината на господаря на мрежите (Външъ Юан), Градината на гората на лъвовете (Шъцзи Лин) и Планинската вила на обгръщащата красота (Хуанск Шанчжуан).

През декември 1997 г. класическите градини на Сучжоу бяха включени в световното наследство на ЮНЕСКО.

Смирената градина на администратора е построена през 1509 година и представлява традиционно изпълнение на градини, южно от долното течение на реката Янцзъ. Тя заедно с Бавната градина, Летния дворец в Пекин и Имперския летен курорт в Чъндъ са четирите най-известни градини в Китай. Разделена е на източна, средна и западна секции, а постройките гледат на юг. Градината е семпла, просторна и естествена. Различните й елементи се събират около езеро, което покрива една трета от нейната площ. Водата е душата на градината.

Бавната градина е забележителна с 12-те си варовикови каменни върха, донесени от езерото Тайху. Градината е разделена на източна, централна, северна и западна части. В централната има изкуствена планина и езерен пейзаж, които наподобяват традициионна китайска картина. Източната й част е интересна с групите си от градински дворчета и елегантни сгради, западната-с очарованието на обраслите с дървета възвишения, а северната-с къщичките с бамбукова ограда и идиличния пейзаж. Бавната градина е впечатляващ пример за изобретателно използване на пространството.

  from CRI

Suggest To A Friend
  Print