Contact Us  
 начало > теми > тибетски въпрос
Тибетски будизъм
2004-06-16Китай е дом на многобройни религиозни вярвания, като най-известни в света са три религии - Будизъм, Католицизъм и Ислямизъм, всички те имат много вярващи, организации и места за срещи в страната. Будизмът в Китай включва главно китайския будизъм, който се разпространява в Китай през 2-ри век преди Христа, Тибетския будизъм, който се разпространява в Тибет през 7-ми век, Пали будизма, който се разпространява в Китай през 13-ти век. Тибетския будизъм се отнася за тибетско-езичния будизъм, известен още като Ламаизъм.

Тибетският будизъм е оказал огромно влияние върху тибетската раса. Будизмът се разпространява в Тибет през 7-ми век, и постепенно се просмуква в тибетската история, политика, икономика, култура, отношенията между хората, техните навици и обичаи и се превръща в най-широко почитаната религия сред тибетците. Продължителният етнически културен обмен сащо така е способствал за разпространението му сред монголците, ту, юйгу, лоба, моинба, наси, пурми и други етнически малцинствени националности в цял Китай. Будизмът дълго е бил широко почитан в китайския Тибетски автономен район, както и в провинциите Съчуан, Юннан, Гансу и Цинхай, а също и в Синдзян-уйгурския автомомен район и в Автономен район Вътрешна Монголия. Разпространил се е и в Сикким, Бутан, Непал, Монголия и Бурятия в Русия.

Повече от 1400 манастира и други религиозни средища са възстановени и отворени след мирното освобождаване на Тибет през 1951г. Китайското правителство и политиката на религиозна свобода дават възможност на 34 000 монаси в различни манастири свободно да изучават будистките сутри и да организират различни будистки мероприятия в съответните манастири. Освен това, широките маси вярващи са направили олтари, зали за почитане на Буда и стаи за рецитиране на сутри в своите домове и предприемат поклонения до свещени места.

Suggest To A Friend
  Print